Ga terug

Adriaan – Eigenaar

“Bij Kromwijk Elektro krijg je ongelofelijk veel kansen”

Adriaan van der Neut begon zeventien jaar geleden als projectleider bij Kromwijk Elektro. Sinds 2016 is hij samen met Patrick Voorbij eigenaar van het Woerdense bedrijf en dus is hij het levende bewijs van de doorgroeimogelijkheden bij Kromwijk. Met zijn positieve energie en tomeloze ambitie is Adriaan elke dag bezig om samen met het team fantastische projecten neer te zetten.

Geen rem

“Ik geloof dat ik het levende bewijs ben van het feit dat er veel doorgroeimogelijkheden zijn binnen Kromwijk. Zo’n zeventien jaar geleden begon ik bij Kromwijk als projectleider, via een open sollicitatie. Het bedrijf was groeiende en al snel nam ik de grotere projecten voor mijn rekening. Ik heb in al die jaren een enorme ontwikkeling doorgemaakt. Zowel persoonlijk, als bedrijfsmatig. Onder leiding van de oud-eigenaren, Ton en Ans Kromwijk, was er heel veel ruimte voor nieuwe ideeën. Ik werd nergens in geremd en kon ook alles met hen delen. Zodoende ontstond er al snel spontaan een MT tussen Ans, Ton, Patrick en mij. Na een paar jaar kwam Ton met de mededeling: ‘Ik wil ronde mijn vijftigste stoppen. Zien jullie het zitten om het bedrijf over te nemen?’ In 2010 zijn we gestart met het overnametraject en in 2016 hebben Patrick en ik het bedrijf definitief overgenomen. Het is een hele overgang geweest, voor het personeel, de klanten en voor mij en Patrick. Financieel was het ook spannend: is het haalbaar om binnen een paar jaar uit de investering te zijn? Dat is gelukt en heel goed ook. De onderneming is in de afgelopen jaren enorm gegroeid.”

Haast

“Ik kom uit een ondernemersgezin, dus ik wist wel waar ik aan begon. Mijn vader had een oliehandel en ik heb als kind gezien dat het soms dag en nacht werken is. Ik besloot wel gelijk dat dit niet mijn gedachtegoed zou worden, ook al zit mijn ambitie me soms in de weg. Ik pak alles aan en als ik rust krijg, ga ik direct opzoek naar nieuwe uitdagingen. Pasgeleden nog, realiseerde ik me dat ik daardoor eigenlijk altijd haast heb. Nu probeer ik bewust steeds vaker echt rust te pakken, zodat de de balans tussen werk en privé goed blijft.”

Kwaliteit, kwaliteit, kwaliteit

“Mede door mij en Patrick is de onderneming gegroeid naar een bedrijf dat kwaliteit kan leveren en mensen intern kan opleiden naar een hoger niveau.  We hebben bovendien een klantenkring gecreëerd die vertrouwen heeft in hun installateur. Er is ook wat meer rust ontstaan in het bedrijf, denk ik. We zeggen niet graag ‘nee’, maar toch kijken we nu vaker: kunnen we het aan? Is het verstandig? De beoordeling of wij een werk wel of niet gaan doen, is iets zwaarder gaan wegen. Waar ik heel trots op ben, is het feit dat we zulke goede kwaliteit kunnen leveren met ons topteam. De klant kiest bewust voor ons: niet alleen omdat we een scherpe aanbieding hebben gemaakt, maar ook omdat we het waar kunnen maken. Ik hou ervan om te verkopen, vind het leuk om te kijken hoe we uitdagingen om kunnen zetten in oplossingen. Het in bouwteams optrekken, goed luisteren naar alle wensen en dit dan verwerken in een installatie die bij de opdrachtgever past. Ja, dan merk je pas echt wat voor kenniscentrum Kromwijk Elektro eigenlijk is.”

Positieve energie

“Voor mij als ondernemer is het allerbelangrijkste dat het personeel iedere dag met een glimlach rondloopt. Ik ben een vrij optimistisch persoon, dus ik kan ook slecht tegen negatieve energie. Het is juist leuk als iedereen zich gewaardeerd voelt en positieve energie krijgt van de werken die we hier maken. Dat geldt voor de monteurs, de projectleiders, maar ook voor de klanten: dat iedereen met een tevreden gevoel terugkijkt op de klus en dat je iemand jaren later nog eens spreekt en hoort dat we fantastisch werk hebben geleverd. Daar zijn we iedere dag mee bezig.”

 

Gunnen

“Wat ik de laatste jaren wel merk is dat de gunfactor steeds minder groot wordt. Waar je vroeger op basis van de goede relatie en vertrouwen een deal afklapte, gaat het nu weer steeds vaker om de laatste euro. Het is natuurlijk ook zo dat men tegenwoordig veel meer opties en informatie heeft, maar ik hou er toch heel erg van om het mensen gewoon te gunnen. Uiteraard moet alles vandaag de dag worden vastgelegd in contracten om alle risico’s af te dekken – en dat haalt ook wel een stukje van de charme weg –, maar ik verlang nog weleens terug naar die goeie ouwe tijd, waarbij je gewoon één op één een afspraak maakte.” 

Ontwikkelingen

“Qua toekomst zie ik het heel positief in. Vanuit Kromwijk staan we zeker open voor innovaties, en waar het kan trekken we graag de kar. Er zijn op dit moment natuurlijk heel veel ontwikkelingen gaande, met name omdat we midden in een energietransitie zitten. Wij omarmen alle veranderingen en proberen er op onze manier invulling aan te geven. We maken goede stappen met onze cursussen en de bedrijfsschool, die ervoor te zorgen dat iedereen – van jong tot oud – aangehaakt blijft en zich kan blijven ontwikkelen.”

Nieuwe collega’s

“Tegen toekomstige nieuwe medewerkers zou ik willen zeggen: je krijgt ongelofelijk veel kansen hier. Je mag fouten maken, alle collega’s staan klaar om je te helpen. We leren met elkaar en hebben een dynamisch team van allerlei verschillende mensen, van jong tot oud. Hierdoor kun je altijd aansluiting vinden. En spreek je elkaar een tijdje niet? Dan is er altijd wel weer een bedrijfsuitje of een vrijdagmiddagborrel waarbij de groep bij elkaar komt. Ook qua projecten kun je altijd aansluiting vinden: we zijn breed georiënteerd, waardoor je je altijd kunt ontwikkelen in datgene wat jou aantrekt. We hebben als laatste mooie samenwerkingen met andere onderaannemers waar je ook heel veel van kunt opsteken. Ja, ik denk dat Kromwijk een bedrijf is waar je nooit uitgeleerd raakt.”

Lees ook
deze verhalen:

Project afbeelding

“Je bent in dit vak ook nooit uitgeleerd: ik ontdek elke dag weer nieuwe dingen”

Lees meer
Project afbeelding

“Binnen het vak elektrotechniek kun je alle kanten op, maar je moet niet te beroerd zijn om de handen uit de mouwen te steken”

Lees meer